Nederlands Onderduikers Paradijs (N.O.P)
Oorlog is nooit ver weg. Veel mensen hebben via overlevering van generatie op generatie te maken met de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogen. Hoe geven mensen betekenis aan het oorlogsverleden? En hoe gaan we om met actuele dreigingen? Het themajaar 2023 staat in het teken van de impact van oorlog op individuen, families en op de samenleving: Leven met oorlog. Binnen dit themajaar brengt Stichting Wende2001 een project over de Noordoostpolder gedurende de oorlogsjaren.
Overzicht met activiteiten:
Er zijn geen resultaten gevonden.
De Noordoostpolder. Voor velen niet meer dan uitgestrekte verten. Plat zover het oog rijkt met hier en daar boerderijen. Kaarsrechte wegen. Nieuw land. Voor anderen het verhaal van de verloren zee, een roemrijk vissersverleden dat verloren ging. Maar wat is het verhaal van de “tussentijd”? De tijd van de inpoldering zelf. De aanleg van dijken, wegen en sloten. De “tussentijd” die wreed werd onderbroken door de Tweede Wereldoorlog. Hoe was het leven toen in de nog jonge polder in aanleg? Hoe kwam de Noordoostpolder (N.O.P.) aan de bijnaam Nederlands Onderduikers Paradijs?
Bij dit project behoort ook een kleine expositie, deze expositie reist door heel Flevoland bij vestigingen van FlevoMeer Bibliotheek.
Het Nederlands Onderduikers Paradijs is een project van stichting Wende2001 en komt tot stand met medewerking van Vfonds, BNG Cultuurfonds, Gemeente Noordoostpolder, Gemeente Dronten, Omroep Flevoland, Max Cross, het Flevolandschap en FlevoMeer Bibliotheek.
Producent van het project is XL De Ateliers uit Dronten.